Almere, 18 september 2020

Vandaag stond etappe 12 (Sittard-Strabeek)  van deel 2 van het Pieterpad op mijn programma.
Ik vertrok om 6.01 met de trein vanuit Almere en ik was rond 9.40 uur in Sittard.
Ik maakte alles startklaar en ging om 10.00 uur aan de wandel. Toen ik op de markt aankwam had ik er al een kilometer opzitten. Onderweg maakte ik een paar leuke foto’s van o.a. een bijzondere fontein en de Sint-Michiel of (historisch gezien) Paterskerk (1659/1661). Sint-Michielskerk_(Sittard)
De route ging omhoog De Kolenberg op en onderweg kwam ik 7 kapelletjes tegen. Voor meer info kunt u hier Sittard/Rosakapel-zeven-voetvallen-hof-van-olijven en hier klikken Kollenberg  (het is echt de moeite waard). Ik vind het altijd erg bijzonder dat er tijdens het wandelen in de natuur zoveel boomwortels zichtbaar zijn. Vooral in Limburg zie je dat veel. Soms zie je dat sommige wandelaars iets in holle bomen plaatsen. Hiervoor moet je wel goed in de rondte kijken. Soms zie ik het ook niet, maar dit keer heb ik op verschillende plekken een paar van deze ‘gevulde’ bomen gezien. De route ging ook over de Limburgse akkers en als je goed kijkt en een beetje geluk hebt, kun je de Korenwolf (wilde hamster) zien (zie foto). Als je hem niet ziet, dan is hij weggelopen. In Windraak staat een oude wijnpers uit 1840. Leuk om te zien. Ik zag verschillende gedichten en mededelingen langs de route.
Vroeger waren hier blijkbaar veel ondeugende mensen. Je had b.v. De Bokkerijdersbende. De route ging langs de Heemtuin welke helaas gesloten was. Even voorbij dorp Puth kwam ik bij  Kasteel_Terborgh  (1285). Ik nam hier even de tijd om foto’s te maken en een cappuccino te drinken. Het is een leuk punt om tijdens deze etappe even te pauzeren. Na de pauze liep ik onder het spoor en de A76 door en liep het natuurgebied van Spaubeek in. Vervolgens ging de route via het bos en een lang uitgehold pad naar boven. Door de regen werd het pad steeds moeilijker begaanbaar. Dit geldt overigens voor veel bospaden in Limburg.  Soms is het goed opletten hoe en waar je loopt. Hier geniet ik dus van. Ik kwam langs  Geologisch_monument_Diependaal Toen ik boven kwam, kon ik genieten van een mooi uitzicht. Helaas stond hier geen bankje, maar er waren wel een paar wandelaars die ook het Pieterpad aan het lopen waren. Op gepaste afstand maakten we een praatje en het bleek dat wij uit dezelfde woonplaats, de snelst groeiende stad van Nederland, komen.
Ik ging weer verder en passeerde gehucht Terstraten en dorpje Nuth. Ik vond dan toch nog een bankje waar ik mijn brood op kon eten. De twee wandelaars stopte ook even, meneer bleef staan en de dame ging ook even zitten, zo dat we wel ieder op een hoek van het bankje zaten.(dus gepaste afstand), En zo kon de man met mijn camera een foto maken als herinnering. flak daar na gingen zij verder, met de wandeling. Na mijn pauze liep ik ook verder en liep landschap Aalbeek en Helle door. Ik zag bij  Kasteel-Haasdal een oude boom waar een houtbewerker een mooie haas uit gezaagd had. Via het Ravenbos en Ravenboschgroeve liep ik naar Strabeek waar het einde van deze prachtige etappe is.
Ik heb nog niet eens alles opgeschreven, maar ik hoop dat u/jij door de foto’s en de links mee kunt genieten van deze prachtige etappe. Misschien krijgt u ook zin om te gaan wandelen en genieten van alle mooie dingen die Nederland te bieden heeft.
Natuurlijk mag u (ook als u iets meer over deze route kunt vertellen) weer een reactie op mijn website plaatsen.

Gr. Heopa

2 Comments

 1. Nelly Ober 15 maart 2021 at 12:21

  Dag opa,
  Ja, ik denk dat ik u toen, omdat ik zag dat u vermoeid was, van Strabeek naar het station in Valkenburg heb gebracht.
  Ik hoop dat u gezond bent aangekomen.
  Vriendelijke groet uit Limburg,
  Nelly Ober Hoen.

 2. heopa 15 maart 2021 at 13:28

  Dag Nelly Ober,
  Dank U voor de reactie en vraagt hoe het gaat.
  Ja dat was de wandeling op 18 september 2020. Het was een zware wandeldag.
  En toen ik kaar was zocht ik i.d.d. naar een bushalte of het station.
  Onder tussen gaat het egt de goede kant op en wandel weer steeds vaker.
  En ben bezich ook met het Westerborkpad begonnen.
  Leuk dat U even tid had om naar mijn website te kijken .
  Mede daardoor kom ik nu net achter dat de foto’s niet te zien waren.
  Ik heb direct mijn schoonzoon gebeld, ( hij onder houd hem) en nu zijn alle foto’s weer te zien.
  Nog maals bedankt voor de lift naar station Valkenburg.
  Hartelijke groeten van henk van der Sanden / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.