Veendam, 29 september 2019

Vandaag werden de wandelaars met de bus vanaf de Parkstadhal in Veendam naar het station in Veendam gebracht. Ik was ingedeeld in de bus van 6.00 uur. Op het station stond een stoomlocomotief met 16 wagons klaar voor de wandelaars. Toen alle wagons vol waren, vertrokken we naar Stadskanaal. Het was donker en het regende. Dit was jammer, want daardoor konden we niet goed naar buiten kijken. Onderweg werd ons startbewijs door de conducteur geknipt. We kwamen om 7.15 uur in Stadskanaal aan. Het was ondertussen wat lichter geworden en ik kon daardoor toch een foto maken van de locomotief.
We liepen direct het spoorwegmuseum in om daar een kijkje te nemen. Buiten kun je nog een oude draaischijf zien (helaas is deze niet goed onderhouden). We liepen langs een mooi oud gebouw. Dit gebouw bleek achteraf een school te zijn waar mijn kleinzoon wiskunde geeft.
De route ging verder door Theater Geert Teis waar Gospelkoor ‘Cantanova’ enkele liederen ten gehore bracht. Daarna liepen we door het stadspark naar de N974 die we overstaken. We liepen door Ter Maarsch en kwamen bij vakantiepark De Sikkenberg. We dronken hier een kopje koffie en gingen weer verder. Op 10 km konden de wandelaars een eitje tikken bij de boerderij. Bij boerderij Michels (een stukje verderop) konden we kwark proeven. Na al dit lekkers liepen we naar Alteveer waar een rustpunt was in het dorpshuis. Ik liep door en kwam langs een B&B dat er leuk uitzag. Binnen speelde een muziekgroep. Nadat ik een paar foto’s gemaakt had, ging ik weer verder. Ondanks de regen stonden er mensen langs de route Groninger koek uit te delen. In Nieuwe Pekela stond een moeder met haar dochter krentenbollen uit te delen. Ik liep verder naar Oude Pekela. Hier staat een oud kerkje Lutherse-kerk-Nieuwe-Pekela uit 1762. Ik nam hier even pauze en ging mijn kousen verwisselen. De kousen die ik aan had, kon ik uitwringen. Nadat ik mijn brood en een kopje thee op had, ging ik weer verder. De route ging door de Steenfabriekswijk. Vervolgens kwamen we bij de stempelpost die in het gebouw van het Dollard College was. Op dit punt kwamen de 17 km wandelaars er ook bij. We kwamen bij Siepco en ook hier ging de route door het gebouw heen. Het was de bedoeling dat in dit gebouw oude ambachten uitgeoefend werden.
De route ging verder door het buitengebied naar Veendam. Onderweg waren er een paar rustpunten. Eén van de rustpunten was bij de Kibbelgaarn. Hier zou officieel een muziekgroep spelen, maar vanwege het weer hadden zij afgezegd. Ik heb hier wel even gepauzeerd. We liepen door Zuidwending waar we door een paar vriendelijke jonge dames getrakteerd werden op een beker lekkere melk. We liepen onder de N366 door. Ik maakte een foto bij De Stainkroeg en zag daar wat bekende wandelaars die ik even groette. Ik ging verder en liep door Ommelanderwijk. Hier stond men met fietsbanden. Het was de bedoeling dat de wandelaars een fietsband 200 meter zou meenemen naar de volgend paal. Deze activiteit heette dan ook ‘Lopende band’. Tussen de N366 en de N33 zit museum collectie Ter Borg.
Veenkoloniaal-landbouwmuseum-terborg. . De route ging over brug ‘De Vrijheid’ en we kwamen bij het gemeentehuis van Veendam. We liepen door de Grote Kerk waar een organist het Groninger Volkslied speelde. We gingen nog even door Veenkoloniaal Museum
Je staat echt versteld wat je daar allemaal ziet (zie foto’s). Hierna gingen we toch echt naar de finish in de sporthal.
Ik kreeg hier een medaille aangeboden. Hier staat niet de 65 km op die ik gelopen heb, maar 80 km.
Er waren helaas geen andere medailles meer. Ik liep de grote ruimte in en daar werd de burgermeester van Veendam net bedankt door de organisatie van Tocht om de Noord.
Ik liep verder en werd geroepen door een groep bekende wandelaars. Zij vonden dat ik mijn maaltijd moest ophalen, terwijl zij een plekje voor mij vrij zouden houden. Wat een warm onthaal! Even later kwam ik terug met een bord vol boerenkool, hutspot, zuurkool en worst. We hebben gezellig met elkaar gesproken over deze prachtige wandeldagen. Het was een top moment. Dank jullie wel!
Zo kwam er weer een eind aan deze dagen.
Mijn dank gaat vooral uit naar de verkeersregelaars en de buitenwacht. Zij stonden constant in de regen. Ook wil ik de organisatie en allen die ons twee hele fijne dagen bezorgd hebben bedanken.
Gr. Heopa

6 Comments

 1. Karin 1 oktober 2019 at 21:34

  Hallo Heopa,
  Wat prachtige foto’s en verslagen heeft u gemaakt van de beide dagen van Tocht om de Noord. Ik wens u nog heel veel prachtige wandeltochten/wandelroutes toe.
  Hartelijke groeten Karin

 2. heopa 1 oktober 2019 at 21:44

  Dank je wel Karin.
  Voor je Reactie.
  Ja ondanks het weer heb ik erg genoten.
  Gr. van Heopa

 3. jan 2 oktober 2019 at 19:06

  Mooie foto’s Henk en gezellig gezeten na afloop terwijl jij met je bijna koude stampotten bezig was.
  Groeten
  Jan en Jenny uut Elspeet

 4. heopa 2 oktober 2019 at 20:41

  Dank je wel Jan en Jenny.
  voor jullie reactie.
  Oh en die driedelig stamppot was toch lekker hoor.
  gr. van Henk

 5. Elmy 28 oktober 2019 at 17:20

  Leuk verslag Heopa ?
  En de stampotten waren weer lekker?

 6. heopa 31 oktober 2019 at 15:00

  Dag Elmy.
  Dank je wel voor je reactie.
  Ja het waren een beetje natte dagen .
  En dan smaakt de stamppot juist erg lekker.
  Gr van Henk / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.