Austerlitz, 23 februari 2022
Na lange tijd, mede door Corona, heb ik vandaag weer een wandeling gelopen met stichting Samen Op Pad. De wandeling, De Pyramidetocht van Austerlitz, startte bij het geheel vernieuwde dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz. Het is een prachtig gebouw geworden met veel mogelijkheden (zie de oude foto en nu de nieuwe foto).
Op 15 februari 2017 was het de eerste keer dat De Pyramidetocht van Austerlitz vanaf ’t Trefpunt door Samen Op Pad georganiseerd en gelopen werd. De foto’s en het verslag van die dag kunt u nog op de website terugvinden. Op die dag lag er ook sneeuw wat voor mooie foto’s zorgde. De organisatoren (Bert Farao en Henk Dikken) werden hier vandaag voor bedankt (zie foto’s). Austerlitz heeft een bijzondere geschiedenis. De tocht van vandaag ging helaas niet meer langs de Pyramide van Austerlitz, maar we kwamen wel in de buurt. De beheerders van het grondgebied waarop de Pyramide ligt vragen een dermate hoog bedrag voor een vergunning om over hun terrein te wandelen dat er besloten was om dit deel van de route te schrappen. Gelukkig blijft er genoeg moois over voor deze tocht.
Het was een mooie, zonnige dag en we gingen met 70 wandelaars op stap. De route ging via de landgoederen van Borina en Heidestein. De paden waren doordrenkt van de regen. Hier en daar lag  een boom over het pad en dit zorgde voor extra lichaamsbeweging. Soms moesten we over een boom heen en soms eronder door of via een houten trapje over de afzetting heen en door tunneltjes. Daarnaast hadden we nog de heuvels waardoor we moesten klimmen en weer dalen.
Zo mochten we genieten van de mooie natuur. We passeerden de A12 en kwamen bij Driebergen/Rijsenburg. Een stukje verder liep de route al snel om de bosvijver en de prachtige heidetuin. Hier zijn 150 variëteiten heide bijeengebracht. Vandaag (23 februari) stond er zelfs al heide in bloei. Dit maakte het extra mooi vandaag. Via slingerende paadjes kwamen we bij Lourdes of Mariagrot. We staken de Arnhemsebovenweg over en kwamen in Klein Zwitserland waar een oude houten brug is (De Zwiterse Brug) en hier liepen we omheen. Daarna bereikten we de wagenrust en konden we uit verschillende koeken en pakjes fris kiezen. Na de rust ging de route onder de A12 door en moesten we ook weer onder bomen door (zie foto’s van natuurgebied Borina). We liepen naar
’t Trefpunt voor de grote rust en na de rust ging de route door Boswachterij Austerlitz waar we langs  voormalige zandafgraving de Krakeling liepen. We konden genieten van de bosrijke omgeving en de mooie uitzichten. We liepen nog langs een kozakkenput welke in 1989 gerestaureerd is. Hierna hadden we een wagenrust en werd er weer een lekkere versnapering uitgedeeld. Na de rust liepen we nog een paar kilometer naar de finish bij ’t Trefpunt.
Wat hebben we weer genoten van deze prachtige route.
Ik wil het bestuur de mensen die de route uitgezet hebben en alle vrijwilligers bedanken.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.