Almere, 12 februari 2021

Dit keer wil ik u meenemen naar Zwolle voor een wandeling naar Kampen.
Ik startte bij het station en liep over de brug van de Singelgracht naar de binnenstad. Op de Grote Markt staat de Grote of Sint-Michaëlskerk. Via de Melkmarkt ging ik naar de A28 waar ik onderdoor ging. Er was een mooie muurschildering gemaakt. Ik ging verder over de Katerdijk, Blaloweg, Hasseldseweg en door nieuwbouwwijk Westenholte. Hierna ging ik rechtsaf over de Zalkerdijk naar de IJssel. Op de Veecaterdijk passeerde ik de gemeentegrens van Zwolle en het Oostelijk deel van
’s Heerenbroek. Ik had een prachtig uitzicht. Ik had vandaag een beetje geluk, want op de dijk had ik maar ongeveer 3 km wind tegen en daarna steeds de wind in de rug. Op de dijk, vlak voor Wilsum, kun je volgens de wegwijzer linksaf. Je komt dan met je voeten in de IJssel. Dit keer maar niet gedaan (zie foto). In Wilsum staat Sint Lambertuskerk (de oudste kerk van Overijsel). Ik keek naar een mogelijkheid om uit de wind even te pauzeren. De eigenaar van een dijkwoning kwam net aan en ik vroeg of ik even uit de wind mijn lunchpauze mocht nemen. Dit was geen probleem (zie foto’s).
Na mijn pauze liep ik verder en ja, tijdens het wandelen kom je van alles tegen en zo ook nu. Het was duidelijk dat iemand Abraham gezien had en een stukje verder waren rietdekkers in de snijdende kou druk bezig met het plaatsen van nieuw riet op een dak (zie foto). Brrr…….koud!!
In de verte was het een drukte van belang. Ik vroeg mij af waar dit van kon zijn. Schaatsen was geen optie, want de IJssel was niet bevroren. Over kou gesproken….toen ik dichterbij kwam, zag ik een bruidspaar met familie in de sneeuw staan. Ze mochten om de beurt op de foto. En ja hoor! Heopa mocht ook een paar foto’s maken. Zo beleef je nog eens wat tijdens het wandelen. Aan de overkant van de IJssel bij Kampen staat molen  D’Olde Zwarver. Bijna 175 jaar geleden is de molen gebouwd en in 1952 is deze verplaatst naar de huidige locatie. Vandaar de naam ‘D’Olde Zwarver’.  Vanaf ongeveer 1970 houden vrijwillige molenaars de molen draaiende en malende. De molen neemt deel aan het project Kunst en Kind in de gemeente Kampen en wordt regelmatig bezocht door lokale en regionale basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ook toeristen. Een stukje verder liep ik onder de Molenbrug door. Deze brug vormt de belangrijkste vervoersverbinding tussen Kampen en Zwolle. Ik kwam in Kampen aan. Het station van Kampen ligt aan de overkant van de IJssel (IJsselmuidense zijde). Dit komt doordat de gemeente Kampen voor de gemeentelijke indeling al enige grond in bezit had. Ik sloeg linksaf en liep de binnenstad in. In het centrum stonden een paar mensen en één van de mensen sprak mij aan waardoor er een goed/fijn gesprek ontstond. Ik kreeg een mooie kaart en na het gesprek liep ik door de Oudestraat, de Schoolstraat en kwam bij de Cellebroederspoort. Dit is één van de drie Kamper stadspoorten die overgebleven zijn. Ik sloeg linksaf het Stadspark in en wat een gezelligheid! Op de bevroren vijvers waren mensen aan het schaatsen en sleeën. Het waren echte winterplaatjes. Ik liep verder en ging richting station Kampen-Zuid en kwam langs een nieuwe wijk (deze ligt langs de rand van de N50) die in aanbouw is. Zo bereikte ik station Kampen en dit was tevens het eindpunt van mijn wandeltocht.
Als u de foto’s bekijkt, kunt u zien dat het een prachtige wandeling was met mooie winterse taferelen.
Ik hoop deze route nog een keer te lopen, maar dan wil ik ook terug lopen via de andere kant van de IJssel.
Ik wens u veel kijk en leesplezier.

Gr. Heopa

6 Comments

 1. Ria 13 februari 2021 at 13:13

  Hé opa, We vonden het heel leuk dat we u tegenkwamen in Kampen waar u ons de weg vroeg naar het station.
  Wij zijn zelf ook wandelaars van law’s.
  We zijn begonnen in 2004 aan het Pieterpad en daarna zijn er nog veel meer paden bewandeld.
  Afgelopen zomer hebben we het Drenthepad gedaan. Echt een aanrader.
  We zijn benieuwd naar de foto’s van Zwolle naar Kampen.
  Nog heel veel wandel plezier gewenst.
  Groeten van Gerrit en Ria

 2. heopa 13 februari 2021 at 15:22

  Dag Gerrit en Ria,
  Dank voor de leuke reactie, Ik vond het ook leuk U te mogen tegen komen.
  Het was een prachtige wandeling in het verslag kunt U dat wel lezen.
  En zo de gezondheid toe laat kom ik zeker in de zomer of eind april zeker nog een keer terug.
  Gr. van Henk van der Sanden / Heopa

 3. Corina 13 februari 2021 at 16:46

  Mooie foto’s pa
  Vooral met die paarden in de sneeuw.

  Groetjes Corina

 4. heopa 13 februari 2021 at 16:47

  Dank je wel Corina voor je reactie.
  Ja het was een mooie wandeling. ik ga hem nog een keer lopen.

 5. Diana Liesdek-van der Sanden 13 februari 2021 at 17:44

  Dag pappa Harold en ik hebben onder genot van zelf gemaakt kippen soep de foto’s bekeken de bruid had een hele mooie bruidsjurk en de bruidegom een mooie pak de rest van de foto’s zijn ook heel mooi en bijzonder.
  Groetjes van Harold en Diana

 6. heopa 13 februari 2021 at 18:54

  Dank je wl Diana, en Harlod,
  Als de kippesoep maar niet koud is geworden.
  Maar dank jullie wel voor de reactie. en ja de bruid keerde speciaal naar mij toe zodat ik deze mooie foto kon maken .
  Zo zie je maar weer hoe fijn het is om te wandelen ,dan zie je het een en ander en maak je ook veel mee.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.