Published On: 15 maart 2017By 0 Reacties

Almere, 15 maart 2017

Vandaag heb ik de Alverna de Vennentocht, georganiseerd door ‘Samen op Pad’, gelopen. Eigenlijk vond ik het te ver weg, maar er waren in Nijkerkerveen drie wandelaarster die met mij zouden rijden.
De startlocatie was vanaf boerderijcamping ‘ De Bij de 3 linden.” .
Dit is ook de camping die bekend is bij de wandelaars van de Nijmeegse 4 daagse. Het is een leuke camping waar we heel gastvrij werden ontvangen. Om precies 10.00 uur blies Henk weer op zijn fluitje. Dit keer kreeg de man met de meeste (leuke) humor, Klaas Bunschoten, een oorkonde voor 144 tochten met ‘Samen op Pad’. Top Klaas!! Ik hoop dat je, samen met je vrouw Coby, nog vele wandelingen in goede gezondheid mag lopen.
We vertrokken vanaf de camping en liepen om de prachtige Haterse en Overasseltse Vennen.
We kwamen bij een ruïne en de merkwaardige kapel van st-walrickkapel , met de bijbehorende koortsboom. Er gaat een verhaal over Sint Willibrord, die de dochter van ene Walarik, aanvoerder van de heidense en woeste Hoemannen (mannen uit Heumen), van een felle koorts zou hebben genezen. Terwijl we om de vennen heen liepen, genoten we van de mooie natuur. Verderop kwamen we langs korenmolen ‘de Zeldenrust’. Deze molen staat aan de Oude Kleefsebaan in Overasselt in de Gelderse gemeente Heumen. Deze standermolen is in 1736 in Geertruidenberg gebouwd, verplaatst naar Raamsdonksveer en in 1890 naar Overasselt. Een zware storm verwoestte in november 1972 de door achterstallig onderhoud verzwakte Zeldenrust. Tien jaar later, in 1982 werd de molen op de huidige plek herbouwd. De molen is eigendom van de gemeente Heumen en is op zaterdagen geopend voor bezoekers. Na ongeveer 6,5 km hadden we een autostop waar we een traktatie aangeboden kregen. Na de wagenstop liepen we door het Heumenbos. Een stukje verderop stond een grote hond te blaffen. Toen alle wandelaars er aan kwamen, ging hij via een opening (speciaal voor de hond gemaakt) gauw naar binnen en stak alleen met zijn kop nog naar buiten. Dit was leuk om te zien. We liepen langs de Kaas en zuivelboerderij. Tijdens de Nijmeegse 4 daagse lopen we hier ook altijd langs. Na de prachtige tocht om de vennen, liepen we over een breed pad. We kwamen een bewoner tegen en deze sprak iemand van het bestuur aan met de mededeling dat we hier eigenlijk niet mochten lopen. Aan het begin van dit pad (dus van de kant waar wij vandaan kwamen) stond geen bord waaruit wij konden opmaken dat we hier niet mochten lopen. We konden dus gewoon doorlopen. Op de foto kunt u zien dat er aan de andere kant van dit pad wel een bord stond.
Geen idee waarom dit zo is. We kwamen weer bij ‘de 3 Linden’ aan, waar we de grote rust hadden.
We hadden er toen 14 km opzitten. Na de rust gingen we de andere kant op. We liepen richting Alverna en Hoogbroek. Onderweg wilde ik kleine paardjes op de foto zetten. Grappig was dat zij met z’n vieren, aan kwamen lopen, waardoor ik hen nog beter op de foto kon zetten.
Na 19,5 km stond de auto er weer en kregen we een paaseitje aangeboden. We liepen nog om de grote plas ‘Berendonck’ ( dit is een recreatie- en natuurgebied). De route ging verder richting de finish. We hebben weer mogen genieten van een prachtig stukje Nederland.
Als u de foto’s bekijkt vindt u op foto 158 het verslag van de parcoursbouwer. Zeker leuk om te lezen.
Mijn dank gaat weer uit naar het bestuur van ‘Samen op Pad’ en de parcoursbouwer.
Gr. Heopa

Leave A Comment