Published On: 23 oktober 2017By 3s Reacties

Almere, 21 oktober 2017,
Vandaag heb ik de Haagse parken en duinentocht Voorburg gelopen. De tocht werd georganiseerd door WS78 en is er één uit de 40e winterserie. We startten vanuit de sporthal Essesteijn in Voorburg.
De wandeldag begon met een minuut stilte om eer te betonen aan de wandelaar die vorige week op 14 oktober tijdens het wandelen overleden was aan een hartstilstand.
Hierna werd het startsein gegeven en kon de wandeltocht, met maar liefst 398 wandelaars, beginnen. We waren nog maar net aan de wandel toen we op een speelveldje voor kinderen een groep ooievaars zagen. Via het park Marlot en landgoed Reigersbergen (een heel mooi gebied om te wandelen) kwamen we in Wassenaar bij landgoed Oosterbeek. Op de foto’s kunt u zien hoe mooi het daar is. We gingen door een oud duingebied, het Hubertuspark, waar we voor het eerst wat moesten klimmen en dalen. We liepen verder door het landgoed Oostduin en Arendsdorp waar na ongeveer 10 km onze eerste rustpost was. Na het inleveren van ons bonnetje (die we bij de start hadden gekregen) kregen we een bekertje champignonsoep. Na de rust liepen we richting het Kurhaus en gingen een stukje over de boulevard en het strand. Hierna ging de route verder door het prachtige duin- en natuurgebied Meijendel. Hier hadden we ook de grote rust. Door het zeer mooie herfstweer kon je zien hoe zowel de wandelaars als andere recreanten aan het genieten waren. Ik genoot zelf ook enorm van de dalen en de vergezichten als je weer boven op een heuvel was. De natuur was echt prachtig. We zagen zandvlakten en prachtige bomen die er heel apart uitzagen door de aparte vorm waarin ze gegroeid waren. We kwamen bij de Waalsdorpervlakte  , waar het nationaal monument met de Bourdonklok staat. Hier wordt elk jaar op 4 mei de dodenherdenking gehouden. We liepen nog een stukje door de duinen en kwamen daarna in het gebied Duttendeel. Dit gebied is pas na de tweede wereldoorlog aangelegd. De naam bestond echter al in het begin van de 18e eeuw. Hier was ook de rustpost die we als eerste aandeden. We konden weer bonnetjes inleveren voor een kopje thee of koffie en een stuk fruit. Ik genoot hier van het zonnetje en deed even mijn schoenen uit. Hoewel het erg verleidelijk was om wat langer te blijven zitten, trok ik toch maar weer mijn schoenen aan om de laatste 10 km te gaan lopen.
We liepen langs het Vredespaleis en door de Scheveningse bosjes naar het centrum van Den Haag. We kwamen langs het werkpaleis Noordeinde en het Binnenhof. De route ging verder door het Haagse bos en langs de Nieuwe Veenmolen uit 1654. Zo bereikten we weer de finish en kwam er aan deze mooie, maar zware wandeldag een eind.
Het was een hele mooie en afwisselende wandelroute.
Mijn dank gaat uit naar parcoursbouwer Auke Jansma en het bestuur van de jarige WS 78.
Bedankt dat jullie zoveel wandelaars een mooie dag bezorgd hebben. Ook de verzorging onderweg was top!
Gr. Heopa

3 Comments

 1. Corrie Hemelop 23 oktober 2017 at 16:19

  Heel mooi weergegeven door je foto’s, het was een prachtige tocht en wat hebben we geboft met het weer!!

 2. heopa 23 oktober 2017 at 19:17

  Dag Corrie, Hartelijk dank voor je reactie, Ja wat hebben we prachtig wandel weer gehad.
  Gr.Heopa

 3. heopa 23 oktober 2017 at 19:21

  Hoi Corrie, Zo je heb wel even de tijd genomen zie ik om naar mijn website te kijken.
  Dat vind ik leuk om te zien / lezen . ja ook dit was een prachtige wandeltocht. vele hebben ook genoten deze dag.
  Gr.Heopa

Leave A Comment