Published On: 4 april 2019By 2s Reacties

Almere, 3 april 2019

De start van de wandeltocht van vandaag vond plaats bij het leuke en gezellige Eetcafé De Oude Ketting. Op de (oude) foto’s kunt u zien dat dit een gelegenheid is waar veel chauffeurs kwamen.
Er staat zelfs nog een oude jukebox.
Om 10.00 uur werd er een toespraak gehouden en een jubileum gevierd. Dit keer werd Gerda Egberts-Alderden in het zonnetje gezet voor 192 tochten bij Samen op Pad. Van harte gefeliciteerd Gerda! Peter (de fotograaf) was vandaag ook jarig. Dit was Deliana niet ontgaan en zij had voor een mooie kaart met twee foto’s gezorgd. Er stonden maar liefst 67 handtekeningen op.
Natuurlijk moest er ook nog even voor de jarige gezongen worden.
We gingen hierna aan de wandel. We staken de A2 over en liepen een blokje door natuurgebied Venrode. Al vrij snel moesten we over diverse boomstammen lopen die door het Hollandse weer omgewaaid waren. Na dit blokje ging de route via een houten brug over de Dommel. Via Schoonberg liepen we door de natuur en landerijen langs Sint-Michielsgestel. Na 5 km deelde Peter, in verband met zijn verjaardag, paaseitjes uit. We liepen verder en gingen een stukje door Kasteren. Hier hadden we een autostop en konden we kiezen uit diverse lekkernijen en een pakje fris. De rust was bij een heel oud stationnetje (Liempde) en dit stationnetje wordt nu gebruikt als woning. Vroeger liep hier het ‘Duits lijntje’ (spoortje) van Boxtel naar Bahn. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan want na de rust liepen we langs een Duiventoren uit 1661 met een oude herenboerderij (‘Groot Duijfhuis’). De eerste gegevens over deze boerderij dateren uit de veertiende eeuw. De boerderij is één van de meest in het oog springende boerderijen van Nederland. Het is nu een rijksmonument en wordt beheerd door Brabants Landschap. We liepen verder door het gebied van de Maai. Het is een drassig gebied. We zagen hier veel wilde bosanemonen (witte en paarsachtige) en een (gele) slanke sleutelbloem. Deze was bijna uitgestorven en plotseling is zij op sommige plekken weer te zien. Tja….toen kwamen we weer bij een omgevallen boom. Dit keer was het een hele dikke. Een stukje verder hadden we bij Café ‘Het Groene Woud’ de grote rust. Het is een gezellig Brabants cafétje Na de rust liepen we door het natuurgebied van Geelders. Er zijn bosjes, waterlopen, heidegebiedjes enz. We moesten ook hier oppassen voor omgevallen boompjes. Nadat we de Schijndeldijk overgestoken waren liepen we door De Gasthuiskamp. Dit is een prachtig natuurgebied met landerijen. In dit gebied hebben twaalf Amerikaanse soldaten van bommenwerpers ondergedoken gezeten. We kwamen in Gemonde waar we bij de Maria Kapel getrakteerd werden op een appel of banaan. Na de rust liepen we weer naar De Dommel en kwamen bij de Hooibrug waar we vanochtend ook over gelopen hadden. Zo kwam er weer een eind aan deze prachtige route.
Ik wil Myriam van de Berg die de route uitgezet heeft en het bestuur van Samen op Pad bedanken voor deze prachtige route.
Het is weer een heel verslag geworden en had zelfs nog wel langer gekund. Als u naar de foto’s kijkt zegt dat genoeg.
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Ben van Deursen 4 april 2019 at 16:34

  Mooi beschreven Henk. Het was een “zeker de moeite waard” tocht. Blij dat je weer hersteld bent en ons weer ouderwets voorziet van prachtige foto’s en verslagen.

 2. heopa 4 april 2019 at 17:27

  Dag Ben, ten eerste hartelijk dank dat ik met jou mee mocht rijden!
  Ook nu weer heb ik een prachtige wandeldag gehad. En de reacties, van de mede wandelaars, het was top.
  En dan de prachtige roette, die was super! En ook goed verzorgd.
  Dank aan Myriam, en de vrijwilligers van “Samen op Pad”
  gr.van Henk /Heopa

Leave A Comment