Breda, 5 februari 2022

Vandaag heb ik een wandeling van Wandelsportvereniging W.I.E.G.O. gelopen. Het is de 3e Winterserie wandeltocht in Breda. We vertrokken vanuit gebouw Mariëndal. De route ging via Ginnekemarkt, Raadhuisstraat en de Bavelselaan naar een mooi stukje natuurgebied waar de Bavelsche Leij stroomt. We liepen langs landgoed Wolfslaar waarna we door het Ulvenhoutse Voorbos  gingen.

De route ging over de A58 en via het landgoed van Anneville. Een stukje verder, rechts, staat het koetshuis waar prins Bernhard in de Tweede Wereldoorlog van 1944-1945 gezeten heeft. Links staat villa Anneville (Ulvenhout). Vervolgens ging de route over de Strijbeekse heide. Op de route was het af en toe goed oppassen, want door de regen van de afgelopen dagen waren er moddersporen. Vandaag mochten we dankbaar zijn voor het droge en mooie wandelweer. Na 6 km liep de route door buurtschap Geersbroek. Deze route ging door veel bos en heide. We staken de N639 over en via het bos liepen we naar Rondven.  Als u op de link klikt, kunt u nog meer wandelroutes in dit prachtige gebied zien. Op 12 km was een rustpunt bij ‘Het Smokkelaartje’. Ik maakte alleen een paar foto’s en liep verder. Ik liep over de Strijkbeekse heide naar Elsakker. Op de heide staat een paneel waar info over de Tweede Wereldoorlog op staat (zie foto’s). Een stukje verder nam ik even pauze en ik haalde knorretje (een varkentje) ook even uit m’n rugtas. Drie jaar geleden kreeg ik deze als mascotte van mijn kleinzoon. Hij zag deze in Duitsland en vond het echt iets voor zijn opa omdat opa vaak  dierengeluiden maakt tijdens het wandelen (als grapje). Sinds die tijd heb ik hem dus altijd bij mij. Mocht u mij weleens tegenkomen tijdens het wandelen en u ziet dat ik een varkentje bij mij heb, dan weet u nu waarom.

Na de lunch ging de route door Strijdbeek en door de natuur van Chaamse Beek. Een stukje verder staat een prachtige 18e -eeuwse langgevelboerderij en een mooie oude boom. Via de Chaamseweg liep ik over de A58 en ging een klein stukje door het dorp Ulvenhout. Aan de andere kant was bij Taveerne Jeugdland een rustpunt. Via riviertje Boven Mark liep ik door het Mastbos, en op de Galderseweg staat een klein oorlogmonumentje,  Fusillade-Monument-Breda.  En als je door Reeptiend loopt aan de linker zijde bij de parkeerplaats  Lischt er een minie Rails van de Stoomvallei zie de foto’s. Van hier verder  weer naar de finish.

Iedere keer als ik ergens in Nederland wandel, geniet ik weer van wat ik allemaal tegenkom.
Mijn dank gaat uit naar Wandelsportvereniging W.I.E.G.O en allen die het mogelijk gemaakt hebben dat we deze tocht konden lopen.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.