Published On: 9 april 2017By 0 Reacties

Almere, 8 april 2017

Vandaag heb ik de Bloesemtocht vanuit Purmerend gelopen. De route ging door het wereld erfgoed van de Beemster. De start vond plaats bij Partycentrum ‘Concordia’ aan de koemarkt 45.
Om 9.00 uur werden de routes uitgedeeld en konden we aan onze wandeltocht beginnen. Op de Koemarkt (dateert uit 1645) staat een standbeeld van een paar koeien. Dit standbeeld is ter herinnering aan de tijd dat hier koeien werden verkocht. We liepen richting park ‘De Noord’.
We staken het spoor en de Purmerringvaart over en via de polder liepen we naar Kwadijk.   Kwadijk is een lintdorp met een bijzondere geschiedenis.
Vanuit Purmerend hadden we in de verte een watertoren gezien. Deze watertoren is in 1925 gebouwd en is 45,5 meter hoog. Deze toren staat dus in Kwadijk. We liepen verder naar het dorpje Hobrede waar een rustpunt was bij boerderij ‘Wennekes’. We hadden hier een kleine stop. Toen we weer verder liepen, kwamen we prachtige boerderijen tegen. We staken de Beemsterringvaart over en liepen richting Midden Beemster. We zagen een paar 2CVs rijden. De afkorting 2CV staat voor Deux Chevaux Vapeur en betekent twee paardenkracht. In de volksmond staat deze auto bekend als ‘Lelijk Eendje’. Deze auto’s werden tussen 1948 en 1990 gemaakt. Na 17 km konden we op het Marktplein bij restaurant ‘Beemster Eetkamer’ weer een rust houden. Wij besloten echter om door te lopen. We kwamen bij kaasboerderij ‘Groot’ waar op het erf heerlijke stukjes kaas werden uitgedeeld. Er stond hier ook een heel assortiment ‘Lelijke Eendjes’ (zie foto’s). Deze ‘Lelijke Eendjes’ zijn te huur voor allerlei evenementen. In dit geval waren ze verhuurd voor een Ducktrail – Eendenrally – Zaanstreek.
Van de organisatie mochten twee wandeldames even in de auto zitten. Dit maakte deze dag extra leuk voor de dames. We gingen weer verder en liepen langs prachtige boerderijen. Veel van deze boerderijen staan op de lijst van monumenten. Na 20 km kwamen we bij Fort Resort aan. Vanaf 1912 tot 1982 werd dit gebruikt voor gevangenen en voor opslag van springstoffen. In 2011/2012 werd dit fort omgebouwd tot wellnesscentrum. Hier was ook een rustpunt. Nadat we hier koffie hadden gedronken, vervolgden we onze weg richting de finish. Toen we op de Zuiddijk aankwamen, zag ik aan de overkant een molen. Ik wilde deze molen even op de foto zetten. Er zaten twee dames op een bankje die mij herkenden vanuit Almere. Zij wilden ook wel even op de foto. Een leuke een herinnering aan deze mooie afwisselende wandeltocht.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste mij afvroeg waar ik aan begonnen was, maar nadat we de polder inliepen werd het alleen maar mooier. Ik heb genoten van alles wat er in deze omgeving te zien is.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en het bestuur van Wandelsportvereniging Purmerend en Omstreken.
Gr. Heopa

Leave A Comment