Almere, 7 november 2020

Vandaag heb ik de wandeltocht  ‘Wandelen om het Wormer- en Jisperveld’ van Route.nl uitgezocht.
De route is een lange tocht over de dijken rondom het Wormer- en Jisperveld en kent veel cultuurhistorie.
Ik had de auto niet in Jisp geparkeerd, maar in Neck. Vanaf Neck ging de route naar Purmerend waarna ik via de Sluisbrug, Neckerdijk en Padjedijk naar de kaasmarkt ging. Deze kaasmarkt is er al vanaf 1484. Buiten bij de bakker op de Padjedijk stond een hele rij mensen te wachten om naar binnen te kunnen om brood etc. te kopen. Een stukje verder op de kaasmarkt staat het Purmerends museum en de Nicolaaskerk. Ik ging de Beemsterburg over en liep 9 km langs het  Noordhollandsch_Kanaal .
Onderweg kwam ik de Neckermolen tegen en veel prachtige boerderijen. Ook waren er diverse forten langs de route. Na 12 km kwam ik bij
Spijkerboornh   Om de route te kunnen vervolgen moest ik met een klein pontje oversteken. Er stond een prachtig herenhuis uit 1787 en een brandweerkazerne met één brandweerauto. Vanaf hier liep ik verder richting Oostknollendam. In dit gedeelte is een leuk boerderijwinkeltje. Noordhollandshof.  Het is tevens een rustpunt voor de voorbijgangers.
Ik nam echter geen pauze en liep verder naar. Oostknollendam  Oostknollendam is een klein maar leuk dorpje.
Ik nam mijn pauze op het pleintje waar ik in het zonnetje mijn boterham op kon eten. Er staat hier ook een pakhuis uit 1750 (zie de tekst op het bordje). Verder is er een oud koetshuis dat bij de begraafplaats hoort (zie het bordje boven de deur). Ik sloeg linksaf en liep over de Schaalmeerdijk door de polder. Hier is ook een gedeelte van Natuurmonumenten. Hierna kwam ik bij een mini dorp (gehucht?) met een jachthaven of wellicht een voormalige camping (het is niet helemaal duidelijk) die aan De Poel ligt. Ik liep er even doorheen. Nadat ik nog door een stukje moerasgebied gelopen had, kwam ik in de Wormer_(dorp) . Ook hier staan prachtige houten huisjes, grote herenhuizen en oude kerken. Eén van de kerken heeft een zonneklok aan de gevel hangen. Als je de tijd wilt aflezen, moet je er rekening mee houden dat de 12 niet bovenaan staat, maar onderaan. Ik bereikte Jisp Jisp  dat twee meter onder ANP ligt. Men heeft er hard voor moeten knokken om dit gebied droog te krijgen. Het raadhuis dat hier staat is uit 1650. Vanaf Jisp liep ik weer naar Neck. Ik had er toen 31 km opzitten.
Ondanks de open stukken was het een afwisselende toch met heel veel geschiedenis.
Ik zou nog veel meer kunnen typen, maar als ik alles typ, wordt het verslag veel te lang.
Kijkt u ook maar naar de foto’s en klik op de links in dit verslag. Het is echt de moeite waard!
Ik hoop deze route in mei/juni nog eens te lopen.
Veel lees- en kijkplezier en graag tot een volgende keer!

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.