Zaterdag, 1 maart 2025
Vandaag was alweer de 9e wandeltocht van serie 45 (georganiseerd door Rs’80).
Heopa heeft op 28 september 2024 de eerste wandeling van deze serie gelopen, maar helaas ging zijn gezondheid alleen maar achteruit. Tot 22 februari 2025 had Heopa niet meer buiten Almere gewandeld. In vorige verslagen kunt u hier de reden van lezen.
Vandaag wilde ik jullie graag meenemen op een wandeling door de stad en natuur van Leiden.
Ik hoop dat jullie door de foto’s kunnen zien hoe Heopa hier weer van genoten heeft.
De wandeling begon bij voetbalclub LVV Ludunum en ging door het prachtige natuurgebied Leidse Hout en langs Kasteel_Oud-Poelgeest. We vervolgden de route door de Klaas Hennepoelpolder en kwamen langs molen t_Poeltje die uit 1787 stamt. De foto hiervan staat helaas niet op de website, omdat Heopa dacht dat hij foto’s maakte, maar het bleek dat er geen geheugenkaartje in zijn fototoestel zat. Helaas kwam hij daar pas bij het kasteel achter. Heopa besloot om verder foto’s met zijn mobiel te maken en vervolgde de route naar polders Poelgeest waar hij langs de Broekdijkmolen uit 1882 kwam. Hierna ging de route naar volkstuintjes Ons Buiten waar we even pauze mochten houden. Via de wijk Nieuw-Leiden ging de route langs stadspoort de Zijlpoort . Heopa liep even de trap op om een paar foto’s te maken en ging daarna de andere kant op om onder de poort door te kunnen lopen. Zo kwam Heopa weer op de route en liep langs de Zoeterwoudesingel en door een plantsoen waar hele oude bomen en een volière staan(foto 62 en 62). In één van die bomen woont zelfs een klein kaboutertje (zie foto 61). We liepen langs de Pelgrimstuin-opgeknapt, en het standbeeld van Pieter Adriaansz van der Werf. Daarna kwamen we bij de Pieterskerk en het Stadhuis_van_Leiden . We gingen de Visbrug over en kwamen bij de Burcht van Leiden. Na de rust maakte Heopa even een paar foto’s van bovenaf en ging weer verder langs de Hooglandse kerk die uit 1314 stamt. We liepen ook langs het voormalige Arme Wees- en Kinderhuis(foto 94) en passeerden de Hartebrugkerk en een stuk muur van het voormalige vrouwenkerkhof. De route ging verder langs het Rijksmuseum Boerhaave en Museum De Lakenhal . Na dit blokje staken we via de Kippenbrug de Stille Rijn over liepen langs de Pieterskerk en kwamen in het Rembrandtpark (dat genoemd is naar de jonge Rembrandt van Rijn) en bij Rembrandt van Rijn’ Rembrandtplaats Leiden. (zie foto’s 136, 137 en 138). Na de Rembrandtbrug ging de route langs molen De Punt en Morspoort, een oude stadspoort. De route ging verder langs het Wereldmuseum Leiden waar aan de overkant, langs de waterkant, een hele rij bijzondere kunstprojecten staan. Heopa heeft er drie op de foto gezet (nr. 147,148 en 149). We kwamen langs het bevrijdingsmonument bij de Lammermarkt en molen De Valk. De route ging hier omheen en via de Warmorderbrug liepen we naar de finish.
Als je nog nooit in Leiden bent geweest, is het zeker de moeite waard om hier een dag voor uit te trekken. Er valt zoveel te zien en er is zoveel om van te genieten!
Heopa wil het bestuur van Rs’80 en parcoursbouwer Joop Kettenis bedanken voor het organiseren van deze prachtige wandeltocht. Heopa had nog veel meer kunnen schrijven, maar wil het hier toch bij te laten. Het verslag zou anders veel te lang worden
Heopa wenst je veel lees en kijkplezier toe.
Gr. Heopa