Wassenaar, 10 december 2021

Doordat ik, door verschillende omstandigheden, niet altijd kan wandelen wanneer ik zou willen, heb ik nu pas de RS80 wandeling van 20 november jl. gelopen. Natuurlijk heb ik weer foto’s en een verslag gemaakt. Veel wandelaars denken misschien dat dit een gebied is dat zij al kennen omdat zij er vaker gewandeld hebben, maar toch is dat niet helemaal zo. Dat heb ik vandaag mogen ervaren.
Er waren weer prachtige paden, heuvels, dalen en vergezichten. Ook de natuur was weer heel anders. Zo had deze route ook weer zijn geheimen.
Vanaf sportpark Blauw-Zwart ging de route zuidelijk richting attractiepark Duinrell. Vervolgens kwamen we langs diverse oude maar ook leuke huisjes. Richting de duinen, voorbij het bord, kwamen we diverse uit boomstammen gezaagde monky’s (apen) tegen. Het heet hier dan ook
Monkeybos. Ik maakte een paar foto’s en ik liet ook een foto van mijzelf maken. Een stukje verder kwam ik bij Meijendel waar een rustpunt was. Er staat een grote ingerichte kerststal (zie foto’s).
Vijfhonderd meter is een uitkijkpost waar je onderlangs moet, maar ik kon het niet laten om ook hier even naar boven te lopen om een paar foto’s te maken. Door het weer en het vocht in de lucht zijn de foto’s helaas niet zo scherp. Via de prachtige duinen ging de route verder naar het strand. Ik liep
2 km in de regen en tegen de wind in richting Scheveningen. Door dit weer was de kleur van de lucht, zee en het strand weer heel anders. Ik maakte een paar mooie foto’s van een paar schepen en zeemeeuwen. Na het strand bereikte ik via de duinen uitkijkpunt Prinsenberg. Hier genoot ik even van het uitzicht. Na 15 km in het vogelbos kwam ik bij de vijfsprong. Nadat ik zo’n 400 meter gelopen had, dacht ik dat ik verkeerd liep en ging ik terug naar de vijfsprong en liep de andere kant op. Achteraf bleek dat ik toch goed gelopen had. Eénmaal weer op de goede weg liep ik naar het klaphekje. Na het oversteken van de weg liep ik nog door een prachtig stukje duingebied. Het was leuk om even in de rondte te kijken en ik lette daardoor niet op het zijpaadje. Het gevolg was dat ik weer terug moest lopen tot de goede afslag.  Ik moest nog even een trap met 55 treden naar beneden en toen kwam ik bij sportcomplex De Roggewoning.
Hier nam ik pauze om een cup a soup te nemen en mijn boterham op te eten. Na de pauze vervolgde ik de route die door en over diverse landgoederen liep. Landgoed Beukenhorst was er één van en hier stond een stukje verder een mooie waterpomp.  Andere landgoederen waar ik over/door liep was landgoed Wittenburg, Backerhagen en het Hertenhuisje. Ik zag nog grenspalen die waren geplaatst rondom het jachtgebied van prins Frederik. Op landgoed de Paauw staat een klein huisje dat o.a. dienst doet als atelier. Buiten staat een blauw bord met een mooi gedicht erop. Als u de foto vergroot, kunt u het lezen. Ik liep nog even door het oude centrum van Wassenaar waar het Plein is. Het is een gezellig, klein pleintje in een driehoekige vorm. In het midden van het pleintje is een klein parkje met de dorpspomp. Hierna bereikte ik de finish en zo kwam er een einde aan deze prachtige wandeling. Ondanks het weer heb ik erg genoten van deze prachtige wandelroute van RS80.
Graag tot een volgende keer!

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.