Almere, dinsdag 9 maart 2021
Vandaag weer een vervolg van het Westerborkpad. De route die ik liep, ging van station Vathorst via Nijkerk naar station Ermelo. Op deze route liep aan beide zijden van de weg de Nieuwe Rijn. Er zijn nog restanten te zien van een voormalig kanaal uit de 16e eeuw. U kunt dit zien op de foto van het plateau. Een stukje verder staat het Israël Centrum. Ik moest de Venestraat in (dit is ook de route tot het station die in de oorlog gelopen is), maar liet me afleiden door de Grote kerk die aan het einde van de straat staat. Ik zie deze vaak uit de verte en eindelijk kwam ik er eens dichtbij. Ik maakte dan ook een rondje om de kerk. Toen ik verder wilde lopen, zag ik dat ik het museum van Nijkerk voorbijgelopen was, dus ik ging daar ook nog even en langs en maakte een paar foto’s. Hierna vervolgde ik de route weer. Aan het einde van de Langestraat staat een monument/kunstwerk dat herinnert aan het 600 jarig bestaan van Nijkerk (dit was van 1413 tot 2013). Via de Kletterstraat ging de route naar het station. Dit is dezelfde route die men in het voorjaar van 1943 liep. Bij het station moesten de mensen zich melden voor kamp Westerbork of Vucht. Vanaf het station ging de route langs het van Reenenpark. Ook hier staan een aantal gedenkmonumenten (zie foto’s). Op de Singel op nr. 11 (dit is de winkelstraat) hangt een bronzen plaquette in de gevel. Hier heeft vroeger een synagoge gestaan. Een stukje verder op de hoek van Bruinis Slotlaan en Vetkamp staat ook een bijzonder monument (zie foto’s). Ik stak de Vetkamp over en sloeg rechtsaf de Havenlijn op. Hier lag vroeger een spoor. Nu loopt/fiets men eroverheen. Dit stukje doet me erg denken aan de 4-Daagse van de IJzer in België. Hier liep je ook over paadjes met het idee dat onder de paadjes nog restanten konden liggen van gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De route ging ook door een mooi stukje natuurgebied en het Oldenallerpad. Bij de rand van bebouwde kom ligt Herdenkinshof Putten dat opgericht is ter nagedachtenis aan de razzia van
2 oktober 1944. Hierbij werden 659 Puttense mannen vanuit de Oude Kerk weggevoerd naar concentratiekampen. De route ging nu naar station Ermelo en ik nam hier even mijn pauze. Na mijn pauze ging ik verder naar Ermelo. Ik stak het spoor over en liep via de Zuiderzeestraatweg naar Vanenburgerallee. Aan de linkerkant van de weg ligt kasteel en landgoed Vanenburg. Vroeger was hier een Joods werkkamp. Na een wandeling over dit landgoed ging de route verder naar Volenbekerweg. Hier ging ik weer het spoor over en was het bijna één rechte weg naar station Ermelo waar ik de trein nam naar station Vathorst om met de auto weer naar huis te gaan.
Ik hoop dat u door de foto’s en het verslag de route mee kunt beleven. Het is zeker de moeite waard om de hele route te wandelen. Op sommige momenten voel je gewoon het verdriet en de pijn uit het verleden. Je moet de route zelf lopen om dit te begrijpen.
Hopelijk tot een volgende keer.
Gr. Heopa