Almere, 22 februari 2021

Vandaag ging ik verder met het Westerborkpad. De vorige keer eindigde de etappe (etappe 4) bij Bussum station dus vandaag startte ik hier weer met etappe 5. Ik liep van station Bussum naar de Kromme Englaan waar een kleine synagoge staat. Via de Brediusweg kwam ik bij de Amersfoortse straatweg waar de Joodse begraafplaats is. De vorig etappes heb ik op de zaterdagen gelopen, maar omdat de begraafplaatsen dan dicht zijn, liep ik vandaag op de maandag. Helaas was de begraafplaats nu ook dicht. Ik heb toch even door het hek gekeken en een paar foto’s gemaakt. Via de Huizerweg kwam ik bij het Mouwtje. Het Mouwtje is een park rond een voormalige zanderij in het noordoosten van Bussum en werd vanaf 1920 in opdracht van de gemeente Bussum aangelegd. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het zeventiende-eeuwse woord moude (of molde) dat mul zand betekent. Na 1700 vormde de afgraving van de hoger gelegen zandgronden rond Naarden een belangrijke bron van inkomsten. Het afgegraven zand werd verkocht en via zanderijsloten afgevoerd, waarna het via de Muidertrekvaart naar Amsterdam werd gevaren. Hier werd het gebruikt om nieuwe woonwijken (b.v. de Diamantwijk in Amsterdam-Zuid) op te hogen. De route ging verder naar de Kerkstraat waar de familie Polak op nr. 22 gewoond heeft. Ik liep verder naar de Bussumerheide (kaart 11). Via de Erfgooiersbuurt en station Mediapark liep ik naar de achterkant van Hilversum station en ging door naar de Professor Donkerstraat nummer 11 waar de struikelsteentjes herinneren aan de familie Philips (zie foto).
Vanaf dit punt startte etappe 6 die onder het station doorgaat. Ik kwam op de Groest en besloot even pauze te nemen op één van de bankjes. Ik kwam in een gesprek met een man die mij vroeg of ik lekker aan de wandel was. Ik vertelde hem over het Westerborkpad en liet het boekje zien. Zo kwamen we steeds verder in gesprek. Het bleek dat de man op diverse begraafplaatsen gewerkt had. Zo ook op de begraafplaats aan de Vreelandseweg. Hij zei tegen mij dat ik moest aanbellen als het hek dicht was. Meestal laat men je dan wel door. Ik heb hem een kaartje van mijn website gegeven en na het goede gesprek ging ik weer verder. Ik ging naar de Oude Torenstraat en tegenover de kerk is een paadje met een trap dat uitkomt op de kleine Joodse begraafplaats uit 1793. Ik liep verder en kwam bij de Vreelandseweg (de begraafplaats). Ik moest inderdaad even aanbellen en ik vertelde dat ik het Westerborkpad aan het lopen ben. Direct ging de ijzeren deur open (zie foto’s). Ik kon verder lopen en kwam bij het monument Jeugdalijah dat herinnert aan de vele jongeren die omgekomen zijn. Hierna ging de route via de Hoorneboegseheide naar de Hoorneboegseberg waar ik omheen liep. Hierna kwam ik bij de Laapersvijver waar moeder gans met jonge kroost over het gras wandelde.
Hierna kwam ik bij station Hilversum Sportpark waar etappe 6 eindigt en etappe 7 begint. Deze etappe gaat naar Baarn. Via de Soestdijkerstraatweg en de Oude Amersfoortseweg ging ik richting Anna’s hoeve. Men is daar bezig met het spoor en daardoor zijn er diverse omleidingen en moet je af en toe zoeken welke kant je precies op moet. Dit was vooral bij de A27 waar ik onderdoor moest. Ik moest hier dus even omlopen. Ik was ondeugend en heb een paar foto’s van de werkzaamheden gemaakt. Hierna kwam ik weer op de goede route en bereikte natuurgebied Hooge Vuursche. Dit natuurgebied gaat over in het Roosterbos en zo kwam ik bij Baarn station waar het Joods monument Baarn staat.
Dit was tevens het einde van etappe 7. Ik heb zoveel mogelijk foto’s gemaakt om u een indruk van de route te geven. Als u meer informatie wilt kunt u op internet veel informatie terugvinden over het Westerborkpad.
Graat tot een volgende keer!

Gr. Heopa

2 Comments

  1. Rob Hagen 24 februari 2021 at 17:53

    Leuke foto´s van Hilversum en omgeving, Henk!

  2. heopa 24 februari 2021 at 18:50

    Dank je wel Rob voor je reactie.
    Gr. van Henk / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.