Almere, 30 januari 2021

Het vorige deel ging over de Proloog van het Westerborkpad, nu volgt etappe 1. Etappe 1 begint bij de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan in Amsterdam.
Op de Plantage Middenlaan staat het monument voor kunstenaarsverzet van Gerrit van der Veen.
Ook vinden we hier het Sint Jacob verzorgingshuis. Aan de overkant is het grote aquariumgebouw van Artis. Op het Alexanderplein staat de stadspoort uit ca. 1770 en aan de overkant het  Tropenmuseum. Achter het Tropenmuseum vinden we het Oosterpark waar de route dwars doorheen gaat. Het is een mooi stadspark wat nog niet zo lang geleden helemaal aangepakt is. Het is ook een stuk groter geworden. Aan de andere kant van het park is het Onze Lieve Vrouwen gasthuis.
Het oude complex is stap voor stap gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw.
Vanaf hier ging de route via verschillende straten naar de Transvaalbuurt met o.a. de Transvaalstraat.
Hier liggen struikelsteentjes (Stolpereine) met de namen erop van mensen (Joden) die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en waarvan velen nooit meer teruggekomen zijn. Dat zijn er veel in deze buurt. Via de Linnaeusstraat liep ik naar het Muiderpoortstation waar ook een gedenkteken staat. Via de Molukkenstraat ging de route naar de Valentijnkade. Hier is, achter een stenen muurtje, de Joodse begraafplaats Zeeburg.
Deze begraafplaats wordt weer helemaal opgeknapt. Bij de Oosterringdijk is een pontje waar je al vanaf 1896 (tegen betaling) naar de overkant kunt. Je kunt echter ook gewoon doorlopen en dat heb ik dan ook gedaan. Het was maar goed ook, want 20 meter verder was een bruggetje. Nadat ik de Noorderbrug en de Nesciobrug over was gegaan, zag ik een voormalig tolhuisje. Hier ging ik rechtsaf en liep naar Diemen station waar ook een Joods Begraafplaats is. Het was zaterdag, dus alles was al gesloten. Ik liep verder naar Weesp. Via Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg bereikte ik Diemerbos (een nieuw natuurgebied) bij Gaasp en Diem.
Ik ging onder de A9 door en liep verder door het natuurgebied van Gaasp en Diemerbos. Via de spoorbrug ging ik over het Amsterdam-Rijnkanaal en langs het spoor naar Weesp.
Rechts zag ik het spoor en links is men druk bezig om de grond rijp te maken voor nieuwbouw. Een kilometer verder is al een nieuwe wijk met de naan Weespersluis. Mede doordat de A1 tussen Weesp en Muiden vernieuwd is, is dit mogelijk. Toen ik bij het station kwam nam ik de trein naar huis.
Het was een prachtige route met heel veel informatie. Ik hoop dat ik u deze info ook door mijn foto’s kan geven.
Het is een prachtroute en ik kijk alweer uit naar de volgende etappe.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.