Almere, 6 februari 2021

Vandaag wil ik u etappe 3 en 4 van het Westerborkpad laten zien. De etappe(3) start in Weesp en gaat via Muiden, Muiderberg (etappe 4), Naardermeer naar  Station Naarden-Bussum.
Het was nat, winderig en waterkoud. Ik had kunnen wachten op warme dagen met een zonnetje, maar tijdens het lopen van de vorige etappes, ben ik erg onder de indruk geraakt van alles wat beschreven (en te zien) is over de Tweede Wereldoorlog. Ik besloot dus om naar Weesp te gaan en te beginnen aan de 3e etappe van het Westerborkpad. Ik dacht erover na dat de mensen in die tijd onder barre omstandigheden weggevoerd werden en geen keuze hadden.
De samenstellers van deze bijzondere route hebben ervoor gekozen om de route zo dicht mogelijk langs het spoor te laten lopen en ik maakte dan ook foto’s van het spoor. Ik ging onder het spoorviaduct door en liep richting het centrum van Weesp. Aan de Korte Middenstraat staat een synagoge die in 1774 in gebruik genomen werd. Aan de overkant is de Sleutelsteeg met o.a. huisnummer 3. Hier heeft een familie gewoond die naar Auschwitz getransporteerd is. Eén zoon heeft het overleefd en de rest van de familie is daar in 1943 omgekomen. De route ging verder via de Pieter Jacobstraat en de ophaalbrug over de Vecht naar het Fort waar ik omheen moest. Na 4 km komt deze uit in Muiden. Via de Herengracht kwam ik bij de Groote Zeesluis. Ik sloeg rechtsaf de Naarderstraat in en kwam bij de dijk die naar Muiderberg gaat.
Vroeger moest deze dijk de golven van de Zuiderzee tegenhouden (er was eb en vloed) totdat men in 1927 begon met het aanleggen van de Afsluitdijk. In 1932 werd het laatste gat gedicht en een jaar later werd de dijk opengesteld voor wegverkeer. Door het weer was het vandaag soppen en glibberen op de dijk. Ik ging in Muiderberg even van de route af om een foto van de Kerk aan Zee te maken.
In het centrum zijn nog herinneringen te zien aan graaf Floris V. Aan de rand van Muiderberg vind je de Joodse begraafplaats. Een stukje verder is de Hakkelaarsbrug en de A1. De route ging over de A1 en onder het spoor door naar het Naardermeer. Het is een prachtstuk natuurgebied. Het was er nu erg drassig en modderig. De route ging vervolgens door Naarden. Bij de Koningin Wilhelminalaan ging ik rechtsaf het spoor over en daarna direct linksaf richting Station Naarden-Bussum.
Het was weer een hele bijzonder route en ik werd er bij bepaald hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toegegaan moet zijn. Ik kon na al deze indrukken naar huis om mijn modderige schoenen, sokken en broek uit te doen en een lekker warme douche nemen. De mensen in die tijd konden dit niet. Wat een rijkdom en vrijheid heb ik dan toch.
Ik hoop dat ik u met de foto’s een beetje een indruk heb kunnen geven van deze indrukwekkende route.
Helaas zijn niet alle foto’s scherp door het weer. Excuses hiervoor.
Tot de volgende keer!

Gr. Heopa

2 Comments

  1. Danielle 7 februari 2021 at 11:31

    Mooie foto’s en indrukwekkend verhaal

  2. heopa 7 februari 2021 at 12:58

    Dank je wel Danielle voor je reactie.
    Ja het is geen gewonne lange afstand wandeling.
    Een met een geschiedenis.
    gr. van Heopa / Pa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.