Almere/Wijk aan Zee, 31 maart 2018

Vandaag stond de 50e Duinentocht in Wijk aan Zee, georganiseerd door WSV de Zwervers, op mijn lijstje. We verzamelden bij sporthal Heliomare en we werden hier gastvrij ontvangen. Hoewel de starttijd 8.30 uur was, gingen de eerste wandelaars al om 8.10 uur op pad.
Ik had gekozen voor de 40 km tocht en begon om 8.25 uur aan mijn wandeling. Het was prachtig, zonnig weer en er stond bijna geen wind. De eerste kilometer ging door een diep duindal waarna we na een flinke klim al snel op het strand kwamen. We konden ruim 3 km lang genieten van een heerlijke strandwandeling. Ik heb een paar mooie foto’s kunnen maken. We kwamen bij het Noordzeekanaal. Het Noordzeekanaal splitst het strand van de Hollandse kust in tweeën.
We liepen naar een uitkijkpost en we konden hier een mooi overzicht krijgen van de omgeving. Je kon het binnenvaren van de zeeschepen zien. Een stukje verder liepen we langs beeldenpark ‘ Beeldenpark-Een-Zee-van-Staal  . Er staan  hier maar liefst 14 kunstwerken (zie foto’s). We liepen een stukje langs de dorpskom van Wijk aan Zee en daarna gingen we duinen in. Al snel kwamen we bij de Kruisberg, waar ook een uitkijktoren staat. Ook hier ging ik naar boven om even van het mooie uitzicht genieten. Als u foto nr. 56 vergroot, kunt u wat interessante informatie lezen. Na een kleine fotosessie ging ik weer naar beneden en wandelde verder door de duinen.  Het was een mooie training voor de Heuvelland 4-Daagse. Er waren zoveel heuvels en dalen! Het is een prachtig duingebied. Na 15,5 km hadden we bij Vos Food een rustpost.
Ik maakte even wat foto’s en at hier een boterham. Na de rust vervolgden we de weg door het Noord Hollands Duinreservaat. Na 18,8 km kwamen we bij Hof van Kijk Uit. Dit is een gezellig plekje zomaar in de duinen. Na wat foto’s gemaakt te hebben ging ik weer verder. Ik had nog 22 km voor de boeg.
Via de duinen liepen we langs Heemskerk, Castricum naar Bakkum. In dit natuurgebied zijn veel meertjes en er lopen veel runderen vrij. Een mooie gelegenheid om wat foto’s van de runderen te maken (sommige leken wel een fotomodel). De route liep verder over het kampeerterrein van Bakkum, waar we na 25 km een rust hadden bij restaurant De Duinen. Na de rust ging de route via een lus weer naar Wijk aan Zee. We kwamen door een paar ruige duingebieden. Ook hier liepen veel runderen.
De hele route was geweldig. Als je oog hebt voor het duingebied, de bomen met hun bijzondere vormen, kun je hier echt je hart ophalen. Ik kan begrijpen dat schilders hier hun inspiratie vandaan halen.
We bereikten de finish en zo zat deze wandeltocht er weer op.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en de organisatie van Wandelsport Vereniging De Zwervers.
Het was een prachtige wandeltocht!
Graag tot een volgende keer.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.