Published On: 12 november 2022By 0 Reacties

Rhoon, 12 november 2022

Vandaag de Rs’80 wandeling die officieel uitgezet was op 5 november 2022. Voor  Coronatijd had je pech als je een wandeling niet kon lopen, maar dankzij Corona mogen we gebruik maken van individuele inschrijving, Dit houdt in dat wandelaars nu ook op een andere dag de wandeling kunnen lopen. Ondanks dat een uitgezette wandeling op de betreffende dag de voorkeur heeft van Heopa, heeft hij toch al een aantal keer gebruik gemaakt van het uitstellen van een wandeling. Op 19 november 2022 staat de wandeltocht van Rs’80 in Wassenaar gepland en Heopa hoopt hier weer bij te mogen zijn.
Het was vandaag vroeg opstaan, want de bus ging om 6.25 uur naar station Almere Centrum. Vanaf het station ging Heopa verder met de trein naar station Schiedam Centrum waar hij opgewacht werd om samen met de auto naar de Sporthal in Rhoon te gaan. Om 8.45 uur begonnen we aan de wandeling. Al snel kon Heopa een paar bijzondere kunstwerken op de foto zetten. Bij het park stonden herten en één hert had een prachtig gewei en keek naar de camera waardoor hij goed op de foto gezet kon worden. Een stukje verder stond een dame op een voetstuk te waken over een berg zand. De route kwam bij de Rhoonse Grienden. De Rhoonse Grienden zijn zogenaamde zoetwatergetijdegrienden aan de Oude Maas. Deze grienden liggen buitendijks en staan onder invloed van eb en vloed. Door de dauw en de zon waren er prachtige spinnenwebben te zien en Hieraan kun je zien dat de herfst echt begonnen is. Vandaag leek het echter lente, want het weer was heel mooi. Om het verslag niet te lang te maken heeft Heopa heeft ook nu weer diverse informatieborden (met foto en tekst) op de foto gezet. Het is echt de moeite waard om dit te lezen. In dit gebied staan zoveel prachtige knotwilgen dat het teveel is om alle vormen te beschrijven, maar ik kan u zeggen dat we  er van hebben genoten (zie foto’s). Op 5,5 km was bij Abel een rust, maar die sloegen we over en liepen door naar de rustpost bij SV Poortugaal op 8 km. We namen hier extra tijd voor de koffie en genoten van het zonnetje.
Na de rust ging de route naar De Nieuwe Dijk en langs de Oude Maas. In het gebied van Groene Gordel moesten we om het meer lopen. Doordat we niet goed opletten, liepen we echt om het hele meer, maar daarna zijn we op de goede manier (wel andersom) naar de afslag gelopen en nu zagen we ook prachtige zwammen die we eerder niet gezien hadden. Heopa kon het niet laten om deze op de foto te zetten. We liepen Poortugaal binnen en passeerden monumentale boerderij Het Terphuis. Een stukje verder zagen we dat de planten door het mooie weer alweer uitlopen en ook insecten kwamen weer tevoorschijn. Dit op 12 november 2022 bij een temperatuur van +15 graden. Zaterdag 14 november 1965 was het -4,7 graden. Bijzonder! We liepen verder en in de Dorpsstraat is een oud antiekwinkeltje en Heopa mocht binnen een paar foto’s maken. Wat een nostalgie! We liepen weer richting het gebied dat ook wel De eilandbewoners werd genoemd en we kwamen bij de rustpost van SV Poortugaal. Hier namen we onze lunchpauze en genoten we weer van het zonnetje. Na de lunch ging de route terug naar Poortugaal en dit keer liepen we even naar binnen bij het oude raadhuis. Het lijkt wel een klein museum (zie de foto’s die Heopa hier mocht maken). Toen we weer buiten kwamen, liep een eenzame piet met het boek van Sinterklaas. Hij vroeg aan ons of we Sinterklaas hadden gezien, want hij was Sinterklaas namelijk kwijtgeraakt. Vermoedelijk was Sinterklaas al in het raadhuis. De piet ging na de foto met Heopa gauw verder zoeken. Bij de Groene Kruisweg staat de Dorpskerk van Poortugaal. De route ging verder door de polder en het natuurgebied waar slot Valckesteyn gestaan heeft. Nu is er alleen nog een plateau met daarachter het grondgebied van het kasteel van over. Vermoedelijk ligt er onder het gras nog een fundering. Zo bereikten we station Rhoon weer en kwam er een einde aan deze prachtige wandeling. Ik wil de routebouwer Arie Jacob en iedereen die aan deze wandeltocht meegewerkt heeft, bedanken. Voor meer info kunt u ook de beschrijving bij deze route op de website van Rs’80 bekijken.
Graat tot een volgende keer!
Gr. Heopa

Leave A Comment