Published On: 22 januari 2023By 0 Reacties

Donderdag, 19 januari 2023

Vandaag hebben we een wandeling (de 6e wandeling seizoen 2022/2023 van RS’80) van zaterdag 14 januari 2023 gelopen. De reden hiervoor was dat er voor deze hele dag veel regen en zware wind voorspeld was en Heopa vond het toen niet verstandig om te gaan lopen.
De wandeling vertrok vanuit Scheveningen. Waarschijnlijk heeft Scheveningen de naam te danken aan het dorpje Die Hage. De route ging langs veel ambassades en consulaten van allerlei landen. Er was één naam die mij opviel en dit was De Heilige stoel. De Heilig stoel blijkt de ambassade van het Vaticaan te zijn. Onderweg zagen we ook veel kunstwerken, standbeelden en gedenkplaatsen. Ik heb niet alles op de foto’s gezet. De route ging ook langs het Vredespaleis en de R.K. begraafplaats. Door de bijzondere gebouwen die daar staan, zijn we even een kijkje gaan nemen (zie foto’s). Na landgoed Oosterbeek ging de route naar SVC ‘08 waar op 9 km een rustpost was. Na de rust ging de route langs renbaan Duindigt en golfclub Wassenaarse Golf Groendael. We gingen over de S200 en kwamen bij kasteel Wittenburg. Via landgoed Beukenhorst gingen we naar Offenberg waar op nr. 1 een rijksmonument is. Eigenlijk valt dit hele complex er wel onder. Het is een bijzonder hofje dat rond 1938 gebouwd is. De route ging verder door park Marlot, park Reigersbergen en langs paleis Huis ten Bosch. Vervolgens gingen we via het Haagse bos naar landgoed Oostduin en Arendsdorp. Bij de Mallemolen (hofje en straatje in Den Haag welke vernoemd zijn naar de molen die zich in de 17e eeuw op de locatie van het hofje bevond) maakten we een blokje over het hofje van Schuddegeest en vanaf dit punt ging de route naar de finish.
Het was een bijzondere route met veel geschiedenis. Het is zeker de moeite waard om eens een stadswandeling door Scheveningen en Wassenaar te maken.
Ik wil de parcoursbouwer en het team van RS’80 bedanken voor deze mooie wandeling.
Gr. Heopa

Leave A Comment