a

Capelle aan den IJssel, 28 januari 2023
Vandaag heb ik weer een wandeling gelopen van RS’80 vanuit Capelle ad IJssel (nr. 7 uit serie 43).
De start was vanuit de kantine van Korfbal Combinatie Capelle. Om 8.30 uur werden de routes uitgedeeld en gingen de wandelaars op pad. We liepen door het Schollebos- stadspark dat in 1974 is aangelegd voor de wijk Schollevaar. De route ging via diverse natuurvriendelijke oevers en er is zelfs een insectenburcht aangelegd (zie foto). Het park wordt op dit moment onder handen genomen en een boomzaagkunstenaar heeft diverse figuren uit boomstammen gezaagd. De route ging een gedeelte door Nieuwerkerk ad IJssel en we liepen langs de Ringvaart, de Schippersbuurt en kwamen bij de Golfbaan waar een rustpost was. Na de rust liepen we via de Zuidplas naar de dijk langs de Hollandse IJssel. Als u wilt hoeveel plaatsen er aan de Hollandse IJssel liggen, kunt u hier klikken. liggen. Capelle ad IJssel is er dus één van. Als u op de volgende link klikt kunt u lezen over Capelle ad IJssel in historisch perspectief Op de dijk staat monument de Dukdalf.  Op deze plaats werd op 3 en 4 augustus 1574 in het bijzijn van de prins van Oranje de dijk doorgestoken. Het ondergelopen land maakte het mogelijk om Leiden te ontzetten. Even verder op de dijk zagen we de dorpskerk en deze dateert uit de 15e eeuw. Vlak voor het einde van de Dorpsstraat staat een grote Treurwilg die op verschillende plekken gesnoeid is. Heopa heeft deze boom (op de foto) een naam gegeven. De route ging verder via het parkje en een klein lief hondje (met de naam Sofie)  trok mijn aandacht. Toen Heopa klein was had hij een zwart houten hondje en het leek heel veel op dit hondje. Heopa mocht een foto maken. Op een plek na het bruggetje heeft slot Capelle gestaan. Het werd in 1798 in vervallen staat afgebroken en de enige restanten zijn de slotgrachten aan de kruising van de Slotlaan, Slotplein en Merellaan en het zogenoemde gevangenen- of diefhuis ter hoogte van Nieuwe Laan 11.
We liepen verder en kwamen bij het Oude Laantje dat nu in ere hersteld is (zie de link). Het is een erg leuk idee! We moesten nog even door de wijk en het Schollebos en toen zat de route er weer op.
We hebben genoten van deze mooie wandeling en ik wil parcoursbouwer Johan, de vrijwilligers en het bestuur van RS’80 bedanken voor het mogelijk maken van deze wandeling.
Gr.  Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.