Published On: 6 maart 2023By 0 Reacties

Sassenheim, 6 maart 2023
De RS’80 wandeling van zaterdag 4 maart (tocht nummer 9 uit winterserie 2022-2023) konden we niet op 4 maart lopen, dus hebben we deze op maandag 6 maart gelopen. De start van deze tocht was in Sassenheim. Door drukte in het verkeer vertrokken we om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats van sportpark de Roodemolen R.k.v.v. Teijlingen. We kwamen al snel een Reuzen tulpenbol met daarnaast een bordje met de betekenis hiervan tegen. We zouden er nog meer tegenkomen onderweg en op ieder bordje staat iets anders geschreven en Heopa heeft er een paar op de foto gezet. Als het goed is heeft de ANWB deze Reuzenbollen in hun Bollenstreek-fietsroute opgenomen.
De route ging door het Plukbos in park Wilgenhorst en langs slot Teylingen (gemeente Teylingen).

We kwamen langs veel akkers waar tulpenbollen in de grond zitten. Op sommige plekken kon je ze al net boven de grond zien uitkomen. Meestal komen de tulpen eind maart/begin april in bloei. Dit hangt natuurlijk ook van weer af, dus het kan soms wat eerder of later zijn. Ondertussen liepen we op de Akervoorderlaan en hier staat een heel bijzonder huis. Het is het sprookjeshuis van Harry!
Vanuit de verte viel het huis al op, maar eenmaal dichterbij steeds meer. De schuurdeur stond open en Harry (81) was aanwezig. Wij vroegen of hij dit allemaal zelf had gemaakt en met een grote glimlach zei hij: “Nou en of!” Hij legde zijn werk neer en nodigde ons uit om ook binnen te kijken. Wauw… wat een belevenis was dat. Het is niet alleen een sprookjeshuis, maar ook een museum.
Hij leidde ons trots rond en vertelde ondertussen zijn verhaal. Harry is een boerenzoon, maar koos ervoor om timmerman te worden. Voor meer info kunt u op links klikken.  Telkens als we dachten dat hij klaar was ging er weer een deur open en nog één en nog één. We hebben hier ons koffiemoment genomen en Harry vertelde dat er meer dan 500 (verschillende soorten) telefoons staan (zie foto’s).

Als u in de buurt bent en u ziet dat zijn auto er staat, mag u vragen om even binnen te kijken. Hij vertelt graag zijn verhaal. Het is teveel om op te schrijven. We vervolgden de route richting Wassergeest en langs het Reigersbos. Op 10.5 km was een rustpost bij F.C. Lisse, maar wij liepen door en gingen het Keukenhofbosch in. Hier hebben we lopen en dwalen en we hebben hierdoor zeker tweemaal in de rondte gelopen voordat we weer op de goede route kwamen. Dit was overigens ons eigen schuld. en niet door het teem van Rs’80. Het was namelijk een kwestie van goed opletten en goed lezen. Op een bankje bij de begraafplaats hebben we onze lunch genuttigd. We gingen weer verder en de route ging een stukje langs de N208 en vervolgens tussen de bollenvelden door naar Teylingen-Voorhout en zo verder naar buurtschap De Engel. Bij restaurant De Engel was een rustpunt, maar ook hier liepen we door. We passeerden de Lisserpoelmolen (1676). Het is een prachtige oude molen. Tijdens het wandelen kom je zoveel mooie en leuke dingen tegen! Een voorbeeld: voor het gemeentebord Lisse staat een oude rode telefooncel op een eilandje. Echt leuk om te zien. Ook is er een prachtige heidetuin en een stukje verder laat iemand via zijn tuin zien welke drank lekker is. De route ging verder door Park Rusthof waar ook een kinderboerderij is. Ik maakte hier even een foto. We liepen langs de Sint- Pancratiuskerk waar een herdenkingsmonument staat. We hielden hier even stil en toen we verder liepen zagen we een gedeelte van een molen (de bovenkap met de wieken is weg) die gerestaureerd is. We raakten in gesprek met de eigenaar. Hij was bezig de laatste hand te leggen aan een klein model van de molen zoals het er vroeger uitzag. Als u meer van deze molen wilt weten, kunt u op de links klikken. De man vertelde dat er op 4 maart veel wandelaars van RS’80 voorbijgekomen waren en hij zou het leuk gevonden als het bestuur van RS’80 gevraagd zou hebben of hier een rustpunt mocht zijn. Veel van wat de man ons vertelde kunt u lezen als u op de links klikt. Het is zeker de moeite waard! Heopa had nog veel meer over deze route kunnen vertellen, maar het verslag zou dan echt te lang worden. Heopa ziet uit naar een reactie van u/jou op de website.

We willen Harry (van het sprookjeshuis) en de man van molen Speelman bedanken voor hun gastvrijheid.
Ook willen we de parcoursbouwer en het bestuur van RS’80 bedanken.
Het was weer een prachtige route. 
Gr. Heopa

Leave A Comment