Woubrugge, 9 maart 2022

Vandaag ben ik verder gegaan met serie 42 (tocht 9) van Rs’80. Officieel stond deze wandeltocht voor zaterdag 5 maart gepland. Voor de coronaperiode kon je deze tochten alleen op de dag zelf lopen, waardoor ik (door andere verplichtingen) niet alle tochten uit een serie kon lopen. Wandelaars die door verschillende verplichtingen niet op de officiële datum kunnen wandelen, kunnen de tochten nu op een ander moment te lopen. Hierdoor kun je toch alle tochten behorende bij een serie lopen. Ook wij maakten daar vandaag gebruik van. We startten in Woubrugge en de eerste foto die ik maakte, vond ik een toepasselijke foto omdat het prachtig, zonnig weer was.
We startten verkeerd waardoor we eerst langs de dierenweide liepen waarna we weer de juiste route bereikten die langs dorpskerk Woubrugge en Heimanswetering ging.
Onderweg kwamen we langs een boerderij met een schuurtje waar kaas gemaakt wordt. Buiten staan nog oude melkbussen. Een stukje verder staat de Vrouwengeestmolen. Deze is gebouwd in 1797. We zagen nog een lammetje met schapen en kippen. We liepen verder richting VV Koudekerk aan de Gruttolaan. Hier was eigenlijk een rustpunt. We liepen verder en via Langewaard liepen we Koudekerk aan den Rijn in. Hier staat een paneel met een schets van een oud huis en een kloostermop (vermoedelijk uit 1326). Een stukje verder staat nog een paneel met info over voormalig kasteel Groot Poelgeest. Er staat nog een torentje achter en dit is nu een koetshuis. We liepen naar de Dorpsstraat waar de Dorpskerk staat. Het is zeker de moeite waard om op de link te klikken voor meer info. Helaas gaat men een groot gedeelte van het interieur renoveren. De consistoriekamer blijft wel behouden (zie foto’s). Toen we over het Jaagpad liepen, hoorden we een haan kraaien en kijk eens wat een paar prachtige wollige kippen (zijdehoenen) er rondliepen. Welke zou hier de haan zijn? Voor de A4 sloegen we rechtsaf en liepen een stukje door Leiderdorp en Polder Achterhalen. Het is een mooi stuk natuurgebied. Na de Doesmolenbrug ging de route direct langs het water. We moesten soms weer over hekjes klimmen. In de bocht ligt een boot die al honderd jaar oud is. Er is mij verteld dat het van opa naar kinderen en kleinkinderen gegaan is. De boot wordt nog steeds goed onderhouden. We naderden Hoogmade waar de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk staat. We gingen over de Doesbrug en zagen een standbeeld De drie schaatsers’ (zie foto). De route ging verder over de Vlietkade, het Boerenlandpad met diverse hoge oversteek hekken, zoals u op de foto’s kunt zien. We gingen over de Plasdijk en langs de Weide Aa. Ook dit was weer een prachtig natuurgebied.
We bereikten de finish en hadden weer een prachtige route achter de rug. Ook in de zomer is dit een mooie route om te lopen.
Ik wil het bestuur van RS’80 en alle vrijwilligers weer bedanken voor deze prachtige route.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.