Published On: 13 mei 2017By 6s Reacties

Almere, 13 mei 2017
Vandaag stond er een tocht van Wandelvereniging ’n Loopie uit Volendam Volendam op mijn lijstje. Er waren twee opties voor ons. We konden kiezen voor de 40 km waarbij we ook naar Marken zouden gaan (we zouden dan wel met de boot terug gaan), of de 40 km waarbij we Marken niet zouden aandoen en dus niet met de boot zouden gaan. Wij kozen voor de route waarbij we niet naar Marken zouden gaan.
We vertrokken om 7.30 uur vanaf het sportpark. Toen we vertrokken was het droog weer en ongeveer 12 graden. We liepen langs een oud gedenksteen van F.J.J.M. Boelens. Boelens was burgermeester van Volendam van 1958 – 1968. Het park waar we doorheen liepen is dan ook naar hem vernoemd. We liepen naar Zuideinde. Zuideinde is het drukst bezochte deel van Volendam. Op dit moment was het echter heel stil omdat het nog vroeg was. We liepen langs de havenkom en kwamen bij  De-Kathammer molen. De route ging verder naar  Monnickendam . Op de hoek van Gooise Kaai en Zuideinde is een beeldje in een woonpand gemetseld (zie foto). Dit beeldje stelt Pieter-Florisse voor. We liepen verder naar Zuiderwoude. Zuiderwoude heeft ongeveer 110 woningen en de kerk staat centraal in het dorp. In de 11e eeuw zou er op de plek van de huidige kerk een kapel hebben gestaan. Deze ging in 1573 verloren bij een aanval van Spaanse troepen. In 1624 werd een nieuwe kerk gebouwd, die echter in 1714 bij brand grotendeels verwoest werd. Het duurde tot 1877 voordat een volgende kerk werd gebouwd. Dat gebouw staat er nu nog steeds. We liepen over polderwegen en kwamen langs diverse soorten boerderijen. Ik heb nog een mooie foto van een grutto en een witte reiger kunnen maken. We kwamen bij Zunderdorp . Over het ontstaan van dit dorp weinig bekend. Wel weten we dat het stamt uit het begin van de 12e eeuw en dat Waterland, waarvan Zunderdorp deel uitmaakt, in 1282 als leen van het graafschap Holland werd onderworpen aan graaf Floris V. We gingen verder en liepen door Broek in Waterland Broek-in-Waterland. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Toen we het dorp uitliepen, kwamen we veel bekende wandelaars tegen die de route bijna helemaal contra liepen. Deze groep wandelaars ging wel naar Marken en dus ook met de boot. Tijdens een wandeling in Hilversum hadden we een groepje van vijf mannen leren kennen. Met dit groepje zijn we even op de foto gegaan. Toch weer een leuke herinnering. Ondertussen hadden we al wat regen gehad. Het was een klein, maar pittig buitje. Echt Hollands weer in een mooi polderlandschap.
Ondertussen kwamen we weer bij de N247 en liepen we weer richting Volendam. Bij Irene Hoeve namen we even pauze. Via Katwoude liepen we nog 5 km over de dijk verder naar Volendam. Ook nu gingen we weer een stuk over Zuideinde, waar ook de boot uit Marken aankwam. Het was ondertussen een stuk drukker. Er waren veel toeristen die Volendam een bezoek brachten. Zo kwam er een eind aan deze bijzondere wandeling door de polders met de dorpen en hun geschiedenis. Het was weer een mooie wandeltocht.
Het is ook echt de moeite waard om even op de links te klikken zodat u meer over deze route te weten komt.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en het bestuur van Wandelvereniging ’n Loopie.
Gr. Heopa

6 Comments

 1. Ria van Ravenhorst 14 mei 2017 at 08:02

  Wat een mooie foto’s zeg. En die mannen die waren toch ook in Hilversum ??

 2. Marcel de Graaf 14 mei 2017 at 09:59

  Dat klopt. Dat waren wij. Mooie foto’s trouwens; geven goed de tocht en de sfeer aan.

 3. Coby Van steeg 14 mei 2017 at 11:23

  Henk mooie fotos en verslag. (We zijn wel om 7.30 vertrokken hoor , en niet 8.30).maar mooie tocht gelopen.

 4. heopa 14 mei 2017 at 11:30

  Dag Ria, Dank voor je reactie, Ja dat zijn de zelfde die we ook in Hilversum ontmoet hadden. toen waren het er vier nu vijf.
  gr Henk

 5. heopa 14 mei 2017 at 11:37

  Hoi Coby, Dank voor je oplettendheid. Je heb gelijk het was 07.30 dat we vertrokken. ik heb het direct aan gepast.
  Gr Henk

 6. heopa 14 mei 2017 at 11:41

  Dag Marcel, wat leuk dat je ook gereageerd heb. Oh het was een mooie tocht. Zo door de polder en die kleine dorpjes.
  Gr. Heopa / Henk

Leave A Comment